Balení obsahuje:
- 1x víko
- 1x drenážní sítko
- 1x vyhlazovací stěrka
- 1x vypouštěcí ventil
- 1x měřicí lopatka
- 1x odměrka
- 1x balení bokashi
- 1x návod k obsluze
- 1x balení EM Aktiv
K výrobě hnojiva pomocí EM v domácím kompostéru Organko 1 potřebujete také následující produkty: EM Active (EMa) a sušené Bokashi nebo RoPro Půda (Preta Streu).
POZOR: součástí balení je suché bokashi a EM Aktiv. RoPro Streu NENÍ SOUČÁSTÍ BALENÍ.
K dispozici v následujících barvách:
- růžovo-šedá
- tmavě zeleno-bílá
- béžovo-bílá
- bílo-světle zelená
- černo-oranžová
- černo-zelená
- šedo-světle zelená
- šedo-tmavě zelená
Postup pro práci s Organko kuchyňským kompostérem:
1. do kbelíku vložte mřížku oddělující kbelík od záchytné nádržky
2. na dno mřížky nasypejte malé množství bokashi směsi (do 30 ml)
3. začněte přidávat organický odpad zpracovaný na menší kousky a promíchaný s bokashi směsí (na mísu odpadu hrst bokashi směsi)
4. po vložení do bokashi kbelíku umělohmotným presovačem řádně stlačte, ať vytlačíte co nejvíce vzduchu
5. po 2-3 týdnech budete cítit vůni fermentovaného odpadu a začne se tvořit bílý povlak z mycelia
6. vložte pod výpustní ventil umělohmotnou nádobu a ventilem pootočte - měla by začít vytékat fermentovaná šťáva (cca po 3-5 dnech)
7. tuto šťávu smíchejte s nechlorovanou vodou (dešťovou, studniční, říční, či vysycenou z řádu) v poměru 1:2000 a použijte jako zálivku k rostlinám
8. šťávu dlouho neskladujte, doporučuje se zpracovat do 3 dnů
9. díky kyselému pH doporučujeme nepoužívat na čerstvě zasazené rostliny, ale počkat 2 týdny, popřípadě aplikovat ve vzdálenosti 30-40 cm od sazenic
10. k fermentaci organického odpadu v kuchyňském kompostéru dojde po cca 14 dnech, kbelík by se měl vyprazdňovat cca 1 – 2x měsíčně
Co dávat do kuchyňského kompostéru:
Organický odpad typu – zbytky ovoce a zeleniny, chléb, pečivo, kávovou sedlinu, maso (vařené i syrové), zbytky vařených jídel, zvadlé květiny, mléčné výrobky typu sýr, či jogurt, menší kosti, vajíčka – včetně skořápek, apod.
Co nedávat do kuchyňského kompostéru:
Jakékoliv výkaly (zvířecí, lidské), žádné tekutiny (fermentační proces sám tekutiny vytváří), anorganický odpad, větší kosti, popel, tvrdé skořápky od ořechů, papír, zkažené polotovary, apod.
Rozměry (V x Š x H): Přibl. 37 x 27 x 32 cm, kapacita: 16 l
Alternativa ke konvenční nádobě na organický odpad. Není vyroben z recyklovaných materiálů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Společnost Plastika Skaza d.o.o., je slovinská společnost, která vyrábí a dodává vysoce kvalitní kuchyňské kompostéry a nádobí z recyklovaných materiálů.